DE CE O CASĂ PASIVĂ? CategoriesTendinte

DE CE O CASĂ PASIVĂ?

Știați că, ȋn prezent, clădirile sunt răspunzătoare pentru 40% din consumul total de energie al Europei? Tocmai de aceea a apărut casa pasivă, un concept sub forma unui standard, care impune clădirilor să se folosească de o cantitate cât mai mică de energie pentru ȋncălzire şi răcire. Astfel, o casă pasivă face posibilă menținerea unei temperaturi constante, indiferent de anotimp, fără folosirea unor aparate de climatizare. Marea provocare ȋncepe de anul acesta, când toate clădirile noi publice vor fi proiectate obligatoriu cu consum energetic aproape de zero, urmând ca din 2020 această cerință să fie respectată şi de clădirile private noi.

Ferestre pentru case pasive_Gealan (5)

Standardul de casă pasivă este o variantă eficientă din punct de vedere al costurilor, de a reduce necesarul energetic al clădirilor, atingând economii de energie cu până la 60-70%. Pierderile de energie sunt minimizate, iar acumulările sunt maximizate, superizolarea şi etanşeizarea minimizează pierderile. Astfel, izolarea termică deosebită contribuie la un grad de confort ridicat şi creşte calitatea locuinței.

Casele pasive sunt bine izolate, etanşe, au nevoie de extrem de puțină energie pentru ȋncălzire şi răcire, iar energia necesară ȋncălzirii este produsă de energia solară. Ȋn plus, căldura emanată de aparatele din interior, dar şi de către locuitori, asigură un nivel de confort termic ridicat. Astfel, chiar şi la temperaturi exterioare scăzute, temperaturile interioare ale suprafețelor elementelor de construcție nu au voie să scadă sub anumite valori. Ȋn acest fel se evită efectul de „radiație rece”, rezultat de obicei din diferențe mari de temperatură dintre elementele reci de construcție și aerul cald din încăpere, fenomen perceput ca și „curent” de aer.

Ferestre pentru case pasive_Gealan (6) Ferestre pentru case pasive_Gealan (1)

Pentru a avea o casă pasivă ai nevoie de ferestre potrivite, care au o valoare de izolare termică ridicată. Ȋn directiva ift WA-15/2 “Eficiența ferestrelor, a ușilor de exterior și a fațadelor pentru casa pasivă” sunt enunțate cerințele legate de eficiența ferestrelor, coeficientul de izolare termică al ferestrei Uw fiind mai mic sau egal cu 0,8 W/m²K.

Pe lângă performanța termică, ferestrele unei case pasive se pot remarca și prin design-ul modern, care contribuie la personalitatea casei. Pentru a întâmpina aceste cerințe, sistemele GEALAN îmbină aspectul și performanța tehnologică, construind profile elegante pentru case pasive, chiar și în variantă colorată. Sistemul GEALAN FUTURA dispune de o configurație inovativă şi modernă a profilelor, ce permite ferestrelor să răspundă ȋntr-un mod economic cerințelor ȋnalte ale standardului de casă pasivă, în timp ce noul sistem GEALAN KUBUS impresionează printr-un nou limbaj arhitectural al formelor, completat de coeficienți remarcabili de termoizolare, care ating valoarea Uf de 0,88 W/m²K, pentru case pasive.

Ferestrele moderne GEALAN cu eficiență de casă pasivă pot fi folosite atât la construcțiile noi, cât și la renovarea clădirilor vechi, fiind disponibile într-o gamă variată de nuanțe acrylcolor sau folii décor lemn. Astfel, acestea se potrivesc perfect cu arhitectura construcțiilor, reducând, totodată, necesarul de energie și implicit, costurile.

Gealan acrylcolor

Discuții la fereastră este un concept dezvoltat de Gealan România, prin care împărtășim idei și imagini care să te inspire. Te așteptăm pe www.gealan.de/ro cu soluții complete de tâmplărie pentru locuințe confortabile, moderne și eficiente.

Gravatar image
By

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *