CUM POT AVEA MAI MULTĂ LUMINĂ NATURALĂ ÎN INTERIORUL CASEI? CategoriesSfaturi

CUM POT AVEA MAI MULTĂ LUMINĂ NATURALĂ ÎN INTERIORUL CASEI?

Puțini oameni își dau seama cât de mult poate transforma lumina naturală interiorul unei case. Abia după ce casa e gata pot să evalueze situații, pot realiza cam care sunt proporțiile și dimensiunile dorite ale ferestrelor. Da, pentru o casă luminoasă contează nu doar orientarea în raport cu punctele cardinale, dar și mărimea ferestrelor. Însă, unoeri ferestrele pot fi dificil de integrat într-un spațiu, din motive practice sau estetice. Chiar și așa, soluții există 🙂

În cazul unei arhitecturi simple, cu volume geometrice, una dintre fațade poate deveni un adevărat perete vitrat, ceea ce va transforma radical atât cantitatea de lumină naturală pătrunsă în interior, cât și ambientul interior. Însă, pentru rezultatele dorite este nevoie de alegerea unor profile rezistente, care să asigure structura, izolarea și protecția casei la intemperii.

Un exemplu bun este această casă, pentru care s-a realizat o suprafață vitrată considerabilă. Ansamblul de ferestre și uși compun practic una dintre fațadele casei, cea dinspre grădină, lăsând lumina naturală să pătrundă din plin la interior, respectiv către centrul casei, mai ales că în lateralele ei nu au putut fi montate ferestre din cauza vecinătăților. Astfel, deși are ferestrele dispuse pe o singură latură, amploarea lor asigură aportul de lumină naturală, dar prin prezența vegetației din grădină se schimbă total și atmosfera de la interior.

gealanblog-despre-casa-cu-o-fatada-din-tamplarie-termoizolanta-Foto-SoCal-Contractor-7-2 gealanblog-despre-casa-cu-o-fatada-din-tamplarie-termoizolanta-Foto-SoCal-Contractor-6-2 gealanblog-despre-casa-cu-o-fatada-din-tamplarie-termoizolanta-Foto-SoCal-Contractor-5-2

O altă soluție ar putea fi ferestrele orizontale înguste, poziționate în apropierea tavanului, care distribuie uniform lumina în interior, fără să compromită aspectele ce țin de intimitate. În mod ideal, acestea trebuie amplasate pe partea însorită a unei clădiri, întrucât forma îngustă permite luminii să pătrundă în interior cât este nevoie, fără încălzirea excesivă a spațiului.

gealanblog_windows_ dwell.com (2)

Pentru cei care își doresc soluții mai moderne, “tunelurile solare” incorporate în tavan sunt exact ceea ce caută. Practic, acestea sunt suprafațe vitrate fixe, care nu pot fi deschise sau închise, poziționate în tavan pentru a permite luminii naturale să pătrundă, în special, în spațiile în care nu sunt prevăzute ferestre tradiționale. Fiind destul de dificil de controlat cantitatea de lumină care intră într-un spațiu, este recomandat ca aceste suprafețe să nu fie foarte generoase.

gealanblog_sun tunnels_sursa dwell.com gealanblog_sun tunnels_sursa dwell.com (2)

O altă modalitatea de a aduce mai multă lumină naturală într-un spațiu este de a înlocui ușile solide cu uși de sticlă care asigură trecerea luminii dintr-o încăpere în alta. Într-adevăr, nu toate spațiile permit instalarea unor uși transparente, însă chiar și suprafețele vitrate translucide sau matifiate furnizează o cantitate suprinzătoare de lumină în spațiile care nu beneficiază de lumină naturală.

gealanblog_usi de sticla_sursa dwell.com (1) gealanblog_glass doors_sursa dwell.com (2)

Sursa: dwell.com

Discuții la fereastră este un concept dezvoltat de Gealan România, prin care împărtășim idei și imagini care să te inspire. Te așteptăm pe www.gealan.de/ro cu soluții complete de tâmplărie pentru locuințe confortabile, moderne și eficiente.

Gravatar image
By

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *