CASE MICI, FERESTRE GENEROASE CategoriesTendinte

CASE MICI, FERESTRE GENEROASE

Proporțiile în materie de arhitectură s-au schimbat radical în ultimii 100 ani și asta datorită noilor tehnologii, care le permit arhitecților să-și materializeze cele mai creative concepte. De la clădiri cu forme organice la cele futuriste, imaginația umană pare să nu mai aibă limite. Iar beneficiile pentru noi, oamenii de rând, sunt multiple. Printre ele este și faptul că, spre exemplu, chiar și spații mici pot avea ferestre generoase și atfel, ne putem bucura de mai multă lumină.

Noile tipuri de tâmplării permit mărirea suprafețelor de vitrate, ceea ce pare firesc pentru mulți dintre noi, dar din punct de vedere al structurii este o bătaie de cap pentru un arhitect să proiecteze o locuință foarte deschisă către exterior. De ce? Pentru că atunci când ferestrele sunt mari și structura unei case trebuie gândită bine, având în vedere că golurile pentru ferestre sunt mai generoase. Nu la orice fel de casă suprafața geamurilor poate fi mare. Contează mult cum e gândită structura ei de rezistență. Dar soluții există întotdeauna. Atunci când nu se pot monta ferestre mari se pot cu siguranță instala uși culisante cu geamuri generoase sau ansambluri care combină ferestrele fixe cu uși simple.

E indicat să se ia în calcul întodeauna și varietatea privind modul de deschidere al ferestrelor și ușilor cu tâmplărie termoizolantă. Poate fi culisantă, cu deschidere batantă, glisantă și verticală. Motivul pentru care merită să ne concentrăm atenția asupra modalităților de manevrare? Pentru că într-un spațiu mic contează enorm ca metri pătrați să nu fie lăsați liberi doar pentru a putea deschide o ușă sau o fereastră. Toată această feronerie însă ascunde tehnologii de ultimă oră și evident costă mai mult decât ceva simplu. Însă avantajele se simt, mai ales când e vorba despre case cu suprafețe mici. Și până una alta, o tâmplărie nu se schimbă ușor. Ea face parte nu doar din architectura estetică a casei, ci și din caracterul ei funcțional.

Vă prezentâm astăzi trei proiecte ingenioase de locuințe cu suprafețe mici ca metri pătrați, dar cu ferestre mari. Veți vedea că senzația de claustrofobie este total alungată, imaginea caselor este una spectaculoasă, iar atmosfera este una foarte plăcută. Sperăm să vă inspire și pe voi!

O căsuță de grădină poate fi refugiul perfect pentru relaxare, lectură sau poate fi folosită ca atelier de creație, dar și pentru a găzdui oaspeți. Și da, pentru cei care au un buget mic, o astfel de casă poate fi și un model de locuință de vacanță (amprenta la sol a casei este 3,35 x 4,27 metri). Interesant este faptul că aceată căsuță proiectată de arhitecții de la Rise over Runși realizată cu materiale recuperate, în principal lemn provenit de la hambare vechi, este prevăzută cu o suprafață vitrată generoasă pe colțul ei. Asta transformă total percepția asupra locuinței, dar și modul cum este simțit ambientul de la interior. Fiind o casă poziționată frumos în grădină, arhitecții au ținut cont nu doar ca ea să fie orientată către vegetație, dar și lumina să pătrundă din plin la interior pentru a alunga claustrofobia. Ușa de acces se deschide înspre afară, tocmai pentru a nu incomoda la interior, iar în lateral o fereastră fixă este completată de o ușă glisantă, o soluție perfectă de a folosi tot spațiul mic existent la parter. La mica mansardă este prevăzut locul de dormit, prevăzut cu încă o fereastră mică.

1 gealanblog despre casa mica cu ferestre mari, arhitectura Rise over run (4) 1 gealanblog despre casa mica cu ferestre mari, arhitectura Rise over run (7) 1 gealanblog despre casa mica cu ferestre mari, arhitectura Rise over run (8) 1 gealanblog despre casa mica cu ferestre mari, arhitectura Rise over run (10)

Simplă, eficientă și elegantă, această casă de 90 de metri pătrați concepută de arhitecții neozeelandezi de la biroul Mason & Wales Architectsa fost multipremiată pentru ingeniozitatea ei. Frumusețea constă în optimizarea maximă a spațiului, acuratețea liniilor, a finisajelor și evident deschiderea către peisaj, care transformă total percepția de la interior. Robustă, dar pare că plutește, contemporană, dar cu parfum de vacanță, această casă impresionează și prin suprafețele vitrate ce lasă să pătrundă la interior lumină naturală din abundență și să coloreze spațiul deschis de aici cu peisajul către mare ce-ți taie răsuflarea. La fel, o ușă glisantă permite accesul facil către terasă, dar și o dispoziție a mobilierului foarte aproape de zona vitrată, ceea ce n-ar fi fost posibil dacă se foloseau uși normale. Fiecare centrimetru pătrat este judicios folosit, dar și frumos reliefat în lumina soarelui ce inundă fațada de sticlă a casei. Un proiect frumos, care ne indică tendințele contemporane în materie de case prietenoase mediului și omului.

2 gealanblog despre casa de 90 mp cu ferestre mari, casa Taieri Bach, arhitectura Mason and Wales architects (2) 2 gealanblog despre casa de 90 mp cu ferestre mari, casa Taieri Bach, arhitectura Mason and Wales architects (6) 2 gealanblog despre casa de 90 mp cu ferestre mari, casa Taieri Bach, arhitectura Mason and Wales architects (7) 2 gealanblog despre casa de 90 mp cu ferestre mari, casa Taieri Bach, arhitectura Mason and Wales architects (8) 2 gealanblog despre casa de 90 mp cu ferestre mari, casa Taieri Bach, arhitectura Mason and Wales architects (9) 2 gealanblog despre casa de 90 mp cu ferestre mari, casa Taieri Bach, arhitectura Mason and Wales architects (10)

Gândită ca fiind casă de vacanță și loc de pescuit, casa de față măsoară circa 88 de metri pătrați, însă arhitectura ei actuală și ferestrele largi o fac să pară mult mai generoasă. Concepută de arhitecții americani de la biroul Carney Logan Burk Architects, casa se remarcă prin interiorul ei deschis către pădure. Practic, au dorit să ofere proprietarilor experiența de a se simții în mijlocul naturii, chiar și atunci când stau în pat ori gătesc la bucătăria deschisă către living. Zona de zi beneficiază de ferestre largi de o parte și de alta a ei, ca și cum două dintre ziduri ar fi transparente, ce te proiectează direct în peisajul montan. De o parte se vede părâul, de altă parte pădurea. Deși dormitoarele sunt mici, faptul că ele beneficiază de ferestre mari, le fac de-a dreptul șarmante, dar conferă și iluzia că spațiile destinate lor ar fi mai mari. Nu întâmplător această casă a fost premiată, căci modul în care este concepută arhitectura ei, senzația de contopire dintre interior și exterior realizată prin intermediul suprafețelor vitrate, dovedește ingeniozitate și viziune.

3 gealanblog despre casa de vacanta 88 mp, arhitectura Carney Logan Burk Architects, Foto Matthew Millman Photography (3) 3 gealanblog despre casa de vacanta 88 mp, arhitectura Carney Logan Burk Architects, Foto Matthew Millman Photography (1) 3 gealanblog despre casa de vacanta 88 mp, arhitectura Carney Logan Burk Architects, Foto Matthew Millman Photography (4) 3 gealanblog despre casa de vacanta 88 mp, arhitectura Carney Logan Burk Architects, Foto Matthew Millman Photography (6)3 gealanblog despre casa de vacanta 88 mp, arhitectura Carney Logan Burk Architects, Foto Matthew Millman Photography (9)

Discuții la fereastră este un concept dezvoltat de Gealan România, prin care împărtășim idei și imagini care să te inspire. Te așteptăm pe www.gealan.de/ro cu soluții complete de tâmplărie pentru locuințe confortabile, moderne și eficiente.

Gravatar image
By

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *