CLĂDIRI VECHI TRANSFORMATE ÎN CASE PASIVE CategoriesTendinte

CLĂDIRI VECHI TRANSFORMATE ÎN CASE PASIVE

Termenul de casă pasivă este necunoscut sau confuz multor persoane, fiind asociat cu diverse clădiri futuriste și cu investiții uriașe. În realitate însă, lucurile sunt diferite, iar casa pasivă este o construcție care respectă riguros standardele de eficiență energetică. Mai exact, o casă pasivă menține o temperatură constantă, indiferent de anotimp, fără folosirea unor sisteme de încălzire sau de climatizare, ceea ce înseamnă că locuința se “încălzește” și se “răcește” în mod pasiv.

Ferestrele ocupă un rol important în construcția caselor pasive. Dacă în urmă cu 20 de ai, ferestrele moderne au apărut pentru a ține pasul cu arhitectura, acum sunt privite ca soluții economice și durabile de reducere a energiei. Întrucât din anul 2018 toate clădirile noi publice vor fi proiectate obligatoriu cu un consum energetic aproape de zero, iar din 2020 această cerință va trebui respectată și de clădirile private noi, ferestrele cu eficiență de casă pasivă devin tot mai căutate.

Casa pasiva_Gealan blog (2)

Casa pasiva_Gealan blog (1)

Casa pasiva_Gealan blog (3)jpg

Casele pasive se remarcă printr-un nivel ridicat de confort termic și prin economii de energie cu până la 60-70%, ceea ce implică și costuri mai reduse.  Însă, nu vă imaginați că doar o construcție nouă poate atinge standardul de casă pasivă. Chiar și casele vechi pot deveni case pasive dacă trec printr-un proces de reconsolidare și se folosesc materiale eficiente energetic. În acest sens, vă prezentăm două proiecte care au trecut prin ample procese de modernizare și în final, au atins standardul de casă pasivă.

Prima este o casă familială din Elveția, construită în anul 1953, care în 2002 a fost modificată și reabilitată. Înainte de acest moment, locuința avea tâmplărie din lemn cu vitraj simplu, tencuiala exterioară degradată, deteriorări provocate de umezeală, iar instalațiile, electrică și de încălzire, erau învechite.

Clădirea și-a păstrat amprenta inițială, însă elementele folosite au determinat transformarea într-o casă pasivă. Vechea tâmplărie de lemn a fost înlocuită cu tâmplărie din PVC, care respectă standardele casei pasive, instalația de încălzire a fost înlocuită cu o instalație de ventilație cu recuperator de căldură, iar pentru a înlătura punțile termice majore s-a renunțat la scara de intrare și la peretele de sub balcon.

Astfel, arhitectul Rene Burri a reușit să păstreze forma inițială a casei și să o adapteze la cerințele contemporane, îmbunătățind confortul și consumul energetic al acesteia.

Cladire veche transformata in casa pasiva_Rene Burri_Gealan blog (1)

Cladire veche transformata in casa pasiva_Rene Burri_Gealan blog (2)

Cladire veche transformata in casa pasiva_Rene Burri_Gealan blog (4)

Cladire veche transformata in casa pasiva_Rene Burri_Gealan blog (3)

Cel de-al doilea proiect aduce în prim-plan modernizarea unei case din Norvegia, cu scopul de a îndeplini cerințele impuse de standardele caselor pasive. Modelul original al casei a fost construit în 1930, iar proiectul de renovare a vizat menținerea arhitecturii minimaliste, cu accent pe materialele și texturile naturale.

Interiorul a fost transformat datorită ferestrelor cu suprafețe vitrate mari, tâmplăria veche a fost înlocuită cu una termoizolante, menită să asigure un plus de căldură și lumină naturală pe tot parcursul anului. De asemenea, anvelopanta a fost modificată prin adăugarea unor straturi necesare de termoizolație, astfel încât climatul interior să fie optim, iar consumul de energie să fie unul redus.

Arhitectul Lasse Haldrup Juul a reușit să obțină o casă pasivă, modernă și eficientă, prin folosirea unor resurse regenerabile și cu un impact  redus asupra mediului înconjurător.

Casa Pasiva-Lasse-Haldrup-Juul_Gealan blog (3)

Casa Pasiva-Lasse-Haldrup-Juul_Gealan blog (8)

Casa Pasiva-Lasse-Haldrup-Juul_Gealan blog (7)

Casa Pasiva-Lasse-Haldrup-Juul_Gealan blog (1)

Casa Pasiva-Lasse-Haldrup-Juul_Gealan blog (6)

Casa Pasiva-Lasse-Haldrup-Juul_Gealan blog (5)

Casa Pasiva-Lasse-Haldrup-Juul_Gealan blog (4)

Așadar, cele două proiecte prezentate ne demonstrează că nu doar construcțiile noi pot atinge standardele caselor pasive, ci și locuințele vechi de aproape un secol pot fi tranformate în case eficiente energetic. Și tu te poți bucura de o casă confortabilă și de costuri reduse dacă alegi ferestrele cu eficiență de casă pasivă.

Sursa proiect 1: www.sporulcasei.ro

Sursa proiect 2: www.inhabitat.com

Gravatar image
By

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *