CategoriesSfaturi

PERDELE ŞI DRAPERII

Perdelele sunt ca şi hainele pentru un interior. Îmbracă, filtrează şi conturează spaţiul.

Optăm pentru zone vitrate mari, şi este foarte bine aşa, însă avem nevoie să controlăm lumina şi să o folosim pentru a recreea o anumită ambianta a spaţiului de locuit. În multe spaţii vom avea nevoie numai de perdele, care pot sugera o atmosferă meridională şi solară, iar în alte zone, pentru mai multă intimitate, vom avea nevoie şi de draperii  sau numai de draperii.

perdele si draperii

Personal, când decorez un interior, evit perdelele şi folosesc numai draperiile. Pentru că, pe timpul zile, lipsa perdelelor da un aer mai brut şi mai sincer camerei, iar draperiile conturează frumos fereatra în laterale.

Iată câteva sfaturi pentru a folosi inteligent materialele textile, ţinând cont de:

Textură

Ia în calcul atmosfera şi stilul pe care ţi le doreşti în cameră când alegi textură. Astfel, pentru un spaţiu formal, sobru şi elegant sunt foarte potrivite draperiile din catifea sau mătase dublată. Catifeaua este şi foarte bun izolator fonic şi termic. Draperiile şi perdelele din în, sau care au în compoziţie în şi viscoza dau o notă de casual şi lejeritate camerei. Cele din bumbac sau amestec de bumbac sunt cele mai versatile, potrivindu-se bine în orice fel de spaţiu, conferind o notă de curăţenie şi simplitate.

perdele si draperii

Culoare

Aici trebuie să te decizi dacă doreşti ca draperiile să se piardă în decor sau să fie un obiect în sine. Pentru prima variantă, alege-le pe cele care au aceeaşi nuanţă cu peretele, sau cu două tonuri mai închise, sau o culoare non-dominnata, neutră, din cameră. O culoare îndrăzneaţă va apărea ca un semn de exclamare, pe lângă faptul că lumina ce pătrunde prin ele va împrumuta din nuanţa lor. Cea ce nu este neapărat un lucru greşit. Ba dimpotrivă, mai ales pentru spaţiile destinate odihnei, este indicat să ai draperii mai închise la culoare, care conferă un sentiment de reverie şi relaxare.

Imprimeuri

O primă regulă – dacă ai mobila tapiţata foarte decorată sau covoare încărcate, cel mai bine alegi o draperie simplă.

perdele si draperii

Dacă ai un interior simplu, cu tonuri care curg din unul în altul, poţi face fin draperie elementul vizual cheie. În mod evident, dacă ai un spaţiu cu înălţime redusă, îl poţi “păcăli” optic cu nişte draperii în dungi.

De altfel, îţi poţi creea singur modelul draperiei în dungi: iei diferite culori din acelaşi material şi le asamblezi în dungi verticale, cu diferite grosimi.

perdele si draperii

Lungime

Cele fix până la podea sunt opţiunea cea mai des întâlnită. Însă, dacă vrei un “boho feeling”, lasă-le cu catiava centimetri să atârne pe podea. Astfel vei masca şi eventualele diferenţe de planeitate ale podelei.

Poţi combina în acelaşi spaţiu, mai ales dacă ai diferite tipuri de ferestre, storuri romane şi draperii. Vei avea un interior dinamic şi creativ. Ferestrele care au parapet pot avea storururi romane, iar cele vitrină pot avea draperii.

perdele si draperii

O altă idee interesantă ar putea fi de a pune perdeaua în fata draperiei, vizibilă din interiorul camerei. Obţii astfel o suprapunere interesantă şi neaşteptată de texturi.

Pentru un aer japonez, masculin si ordonat, rulourile sunt cea mai buna varianta.

perdele si draperii

Nu în ultimul rând, dacă tot am făcut comparaţia între haine şi draperii… don’t overmatch! Aşa cum nu ne potrivim matematic geanta cu pantofii pentru a lăsa loc imaginaţiei şi interpretării, tot aşa nu vom avea materiale identice între mobila tapiţata şi draperii.

—————————————————————-

Alina Vilcu este architect la firma PIANO:TERRA din 2005, dupa 5 ani de experienta in publicitate.

Arhitectura continua natural advertising-ul, fiind doua domenii unde emotionalul si rationalul se intrepatrund si lucreaza impreuna pentru a creea un rezultat functional si frumos.

Alina considera ca actul de creatie asumat si coerent poate fi pus in practica indiferent de marimea sau complexitatea proiectului  si pune mare pret pe componenta ecologica in toate alegerile pe care le face.

In portofoliul PIANO:TERRA se regasesc lucrari din zone diferite: de la amenajari, la proiectare cladiri civile, pana la design de obiect sau publicistica.

—————————————————————-

sursa foto: PIANO:TERRA
Gravatar image
By

2 comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *